Puhtaan veden puolesta

Meren puhtauteen vaikuttavat kaikki sen äärellä asuvat. Vaikka yksittäisen talouden vaikutus voi tuntua pieneltä, sillä on merkitystä kokonaisuudella ja pistekuormituksena juuri omaan rantaan.

Saaristomeren tila on tällä hetkellä vain tyydyttävä. Leväkehitys on lisääntynyt ja se näkyy eniten parhaimpaan loma-aikaan. 1980- lukuun verrattuna fosforin määrä kesällä on paikoitellen lisääntynyt yli 60%.

Saaristomeri on pahasti rehevöitynyt ravinteiden sisältämän fosforin vuoksi. Ravinteita tulee mm. puhdistamattomista jätevesistä. Yksi gramma fosforia tuottaa noin litran sinilevää, joka pilaa uimakelvottomaksi 41 kuutiometriä merivettä.

Oman jäteveden vaikutusta rantavesiin ei kannata aliarvioida. Hyvin usein sitä vähätellään, mutta todellisuudessa ojassa makaavan jäteveden sisältämä typpi voi syödä hapen vedestä ja aiheuttaa negatiivisen kierteen satojen metrien päähän.

Liittymällä VOK Meri-Kaarina osuuskunnan jätevesiverkostoon olet ratkaissut oman kiinteistösi jäteveden pudistuksen vastuullisella ja huolettomalla tavalla, ja samalla olet nostanut kiinteistösi arvoa.

Toimit näin PUHTAAN VEDEN PUOLESTA.

Osuuskunta on siihen liittyneiden jäsenten yhteinen projekti. Huolehtikaamme omalta osaltamme saaristomeren kunto paremmalle tolalle hoitamalla jätevedet puhdistamoon.

Toimimme siis alueella Kavallosta etelään - aina Harvaluodon perukoille asti. Suosittelemme kaikkia vähänkään kiinnostuneita tulemaan mukaan. Yhteinen hankkeemme kaipaa apuasi.

Alueella on kaikkiaan 400-500 kiinteistöä, joten lisäliittyjienkään löytämisen ei pitäisi olla mahdotonta.