Vältä viemäritukos

Vältä viemäritukos – älä kaada paistorasvoja viemäriin!

Jouluun kuuluu perinteisesti kinkunpaisto. Kinkun paistorasvaa ei kuitenkaan saa kaataa viemäriin, tai seurauksena saattaa olla viemäritukos. Lämpimänä kinkusta irtoava rasva on juoksevaa, ja harvoin tulee mieleen, että jäähtyessään se muuttuu tahmaiseksi ja lopulta jämähtää viemäriputkien sisäpinnalle. Huuhtelukaan ei auta, koska kinkun rasvat liukenevat huonosti veteen. Kylmä vesi jopa nopeuttaa rasvan kovettumista ja samalla viemärin tukkeutumista. Viemäri on tarkoitettu pesuvesien poisjohtamiseen, eikä sitä pidä käyttää roska-astiana, vaikka olisikin suuri houkutus laskea paistorasva siihen. Paistorasvan kaadon välitön seuraus on usein viemäritukos.

Kinkusta irronneen rasvan kannattaa antaa ensin jäähtyä ja kovettua sopivassa astiassa. Joulukuisilla lämpötiloilla siihen ei kulu kuin pieni hetki parvekkeella tai ulko-oven vieressä. Sen jälkeen rasva on helppo siirtää esimerkiksi biojäteastiaan.

Niin maailmanlopun asia tämä ei silti ole, etteikö paistinpannua voisi pesuainetta käyttäen tiskialtaassa pestä.

Älä valuta ruokaöljyäkään viemäriin!

Moni kaataa muina miehinä viemäriin ruokaöljyt esimerkiksi tonnikala- ja fetasalaattipurkeista. Tämä on virhe: putket tukkeutuvat vuosien kuluessa, ja niiden puhdistuksesta tulee kuluja asunnon omistajalle. Vaikka öljy on tiskialtaan viemäriin kaadettaessa juoksevaa, jäähtyessään siitä tule tahmeaa ja öljy tarttuu viemäriputken sisäpintaan. Öljyt sekoittuvat hirvittävän huonosti veteen. Kyseessä on vähän niin kuin viemäriputkiston sepelvaltimotauti. Älä siis kaada öljyä eikä rasvaa vessanpyttyynkään!

Hävitä öljy oikein - imeytä se sanomalehtipaperiin!

Pienet määrät öljyä neuvotaan usein imeyttämään sanomalehteen ja laittamaan ne sitten biojätteisiin. Myös kinkun ja esimerkiksi kanankoipien ja muiden lihojen rasvat kuuluvat biojätteisiin.

Hyvä keino on myös käyttää öljysäilykkeiden, kuten aurinkokuivattujen tomaattien tai artisokkien, öljy hyväksi ruoanlaitossa tai leivonnassa. Öljyllä voi esimerkiksi paistaa munakkaita, käyttää sämpylätaikinaan tai käyttää niitä salaatinkastikkeiden pohjana. Kasvissäilykkeiden öljy säilyy muutaman viikon ja fetan öljy 1-2 viikkoa.

Moni kuvittelee, että kun öljyn perään päästää vettä, öljy kulkeutuu veden mukana virratessaan ulos putkesta. On syytä muistaa, ettei viemärissä ole pysyvästi vettä. Kun pönttö vedetään, sinne menee pieni vesipanos. Samoin tiskialtaasta putkistoon menee vettä vain, kun hana avataan. Vesi valuu painovoiman ansiosta putkesta pois, ja rasva valuu veden mukana eteenpäin. Vaikka laskettaisiin vettä öljyn perässä, rasva on pieninä pisaroina veden seassa eikä se liukene. lopulta rasvapisarat kiinnittyvät viemäriputken seinämään ja näin öljy voi tukkia viemärin kymmenien metrien matkalta. Kerääntynyt rasva on kuin pikeä, tiivistä ja tahmeaa, kerta kaikkiaan järkyttävän näköistä.

Jos viemäritukos kuitenkin yllättää, niin älä yritä avata tukosta itse!

Yleensä omakotitalojen uloslähtevät viemäriputkistot ovat 110-millisiä eli halkaisijaltaan 11 senttiä. Isokin viemäriputki menee pikku hiljaa tukkoon, kun sinne kaataa öljyä tai muita rasvoja. Ammattilaiset ovat avanneet talojen viemäriputkia, joissa on ollut enää vain sormenmentävä reikä. Muu putki on ollut täynnä mustaa ikävää mönjää. Ympäristönäkökulmana voi todeta, että myös jätevedenpuhdistamoille tulee ylimääräistä työtä rasvojen putsaamisesta.

Viemäriä ei suositella avaamaan omin voimin, vaan parasta on kutsua apuun LVI-alan ammattilainen. Putken sisäpinta voi olla tukkeutunut pitkältäkin matkalta. Tällöin omat konstit ovat vähissä ja ”talonmiehen vaijerirassi” on auttamattoman lyhyt. Viemärin avaus voi olla asukkaille varsin epämiellyttävä toimenpide ja on kaikkien etu, että viemäri avataan ja puhdistetaan koko pituudeltaan ammattimaisesti.

Tilat pitää suojata, sillä tahma on erittäin tarttuvaa ja tahraavaa. Viemäri avataan konerassilla, jossa on pitkä vaijeri. Sen päässä olevaa harjaa pyörittämällä rasvaa saadaan irrotettua.

Mitä kaikkea muuta sopimatonta ihmiset viemäriin tunkevat?

Viemäreistähän löytyy ihan mitä tahansa. Naisten terveyssiteet ja tamponit ovat edelleenkin iso ongelma: ne paisuvat kastuessaan kuin pullataikina ja ennen pitkää ne jäävät kiinni jonnekin. Jätevedenpuhdistamoiden suodattimista löytyy barbeja ja lasten kenkiä, mitä vain viemäriin saa mahtumaan. Vessanpöntön jälkeisestä viemäristä on löytynyt jopa c-kasetti koteloineen. Sekin oli saatu pöntön läpi, vaikka pöntössä on tiukka mutka. Lienee yhden sortin ikävä ennätys tuokin.